Як зціджувати грудне молоко руками або молоковідсосом

На сьогоднішній день фахівці з грудного вигодовування стверджують, що за стабільної лактації у матері немає необхідності в зціджуванні. Інтенсивність лактації прямо залежить від того, наскільки часто дитина смокче груди, тобто дитина сама регулює цей процес. Однак у ряді випадків для збереження лактації без зціджування не обійтися.

Важливо! Жоден спосіб зціджування не дозволить вам повністю повторити всі ті рухи, які робить дитина при смоктанні, і ви ніколи не зможете зцідити те ж кількість молока, яке зможе висмоктати дитина з цієї грудей

В яких випадках треба зціджувати молоко

  1. Народження недоношеної дитини. У народжених раніше строку малюків може бути не сформований смоктальний рефлекс, а потреба отримувати материнське молоко у них, мабуть, навіть вище, ніж у доношених дітей. Адже треба швидко набратися сил і надолужити все те, що він не встиг, будучи народженим раніше.
  2. Слабо розвинений смоктальний рефлекс. Такі діти засинають під час годування, ковтають рідко, мляві, а в деяких випадках можуть відмовлятися від грудей.
  3. Недостатність лактації. Може спостерігатися як з перших днів, так і виявлятися через деякий час.
  4. Встановлення лактації. Відразу після пологів у мами починає з’являтися молозиво, яке, незважаючи на невеликий обсяг, є ситним і дуже корисним. Слідом за молозивом приходить молоко, кількість якого, як правило, занадто велике для новонародженого. На цьому етапі важливо, щоб переповнена груди обов’язково звільнялася, щоб молока вистачило в майбутньому вже зміцнілому малюкові. Тут зовсім не треба проявляти фанатизм, сцеживая все до останньої краплі, цілком достатньо, якщо ви відчуваєте, що груди стала м’якою і почуття розпирання в грудях пішло.
  5. Застій молока (лактостаз), що загрожує розвитком маститу. Може бути викликаний різними причинами, у тому числі і неправильним зціджуванням. Спостерігається в окремих часточках грудях внаслідок закупорки проток, що ведуть до соска. Зціджування молока в цьому випадку ведеться з окремих затверділих від надлишку молока часточок молочної залози.
  6. Прийом медикаментів, які можуть передаватися дитині з грудним молоком. Зціджування в цьому випадку служить інструментом, що дозволяє зберегти лактацію в майбутньому. Зціджене молоко доводиться викидати. Малюк у цей час живиться сумішами, якщо тільки мама, знаючи про майбутній прийомі лікарського препарату, не заготовила зціджене молоко заздалегідь.
  7. Втягнутий всередину або плоский сосок. Перед тим як починати зціджування з цієї причини, треба спробувати користуватися спеціальними накладками для грудей і якщо в результаті нічого не виходить, починати зціджуватися.
  8. Дитина розлучається з мамою. Необхідність цілком зрозуміла, адже якщо мама працює, змушена піти на кілька годин або якщо дитина перебуває на лікуванні без мами, дитину не можна залишати без грудного молока, тим більше, що лактація при регулярному розлуці може зменшитися.

Який спосіб зціджування вибрати

Існує два способи зціджування – зціджування руками і за допомогою молоковідсмоктувача. Головним орієнтиром щодо вибору того чи іншого способу повинна служити частота сцеживаний. Якщо ви не плануєте довго розлучатися з малюком, наприклад, виходячи на роботу, то молоковідсмоктувач, швидше за все вам не знадобиться. Краще всього в цьому випадку освоїти техніку зціджування руками.

Важливо! Головним орієнтиром щодо вибору того чи іншого способу повинна служити частота сцеживаний. Якщо ви плануєте зціджуватися час від часу, то краще вибрати зціджування руками.

Рекомендації перед зціджуванням

Незалежно від того, який ви застосовуєте метод зціджування для підвищення його ефективності необхідно пам’ятати про деяких нехитрих правил.

  • якщо є така можливість, розташуєтеся поруч з дитиною, дайте йому помацати груди — так виділиться молока більше;
  • якщо малюка немає поруч, дивіться на його фотографію, думайте про нього;
  • за 10-15 хвилин до зціджування випийте тепле пиття;
  • прийміть теплий душ або прикладіть рушник, змочений теплою водою до грудей;
  • зробіть масаж грудей по одному з варіантів, запропонованим нижче.

1 варіант масажу

Зручно сядьте і зробіть легкий, без натискання масаж грудей. Для цього виконуйте кругові рухи спочатку чотирма пальцями руки від краю грудей до соска (рис. 1), а потім погладжуючи молочну залозу по ходу виділення молока (рис.2). Такі рухи допоможуть просуванню молока навіть за найбільш вузьких протоках. Ділянки з ущільненнями масажуються спіралеподібними погладжуваннями з постукуванням пальцями. На наступному етапі необхідно сформувати сосок шляхом здавлювання спочатку навколососкової області (рис. 3), а потім як би витягаючи сам сосок кінчиками пальців (рис. 4).

2 варіант масажу

Помістіть молочну залозу між двома долонями і, зближуючи долоні, злегка стисніть її.
Далі пальцями плавно змістіть груди спочатку від пахвової западини, а потім у напрямку до неї. Поверніться в початкове положення і обхват грудей, злегка здавлюючи двома долонями, так як показано на останньому малюнку.

Як тільки молоко почне витікати, можна переходити до зціджування.

Зціджування молока руками: інструкція та відео

  1. Підготуйте чисту ємність з широким горлом і рушник, вимийте руки.
  2. Великий палець руки покладіть на груди зверху, інші пальці помістіть під груди. Відстань від пальців до соска повинна складати приблизно 2,5-4 см в залежності від розміру грудей.
  3. Акуратним рухом груди здавлюється пальцями по напрямку до грудної клітки, тобто назад, після цього пальці переміщуються вперед до соска. Рухи повинні нагадувати не тертя, а швидше перекочування. Далі повторюйте в тій же послідовності. Спочатку становлення лактації на ці дії може знадобитися кілька хвилин. Збільшувати силу тиску не слід. Треба терпляче продовжувати здавлювання. Одночасно з цим виділяється молоко, спочатку по краплинам, а потім струмками.
  4. Перемістіть пальці навколо грудей, щоб молоко виходило з усіх часточок. Коли це зробити ви самі зрозумієте по характеру виділення молока.
  5. Намагайтеся, щоб пальці при ковзанні до соску не переміщувалися на нього, інакше може статися травмування.
  6. Щоб пальці не ковзали за рахунок крапельок молока, час від часу протирайте груди і руки.

Важливо! Спочатку становлення лактації зціджування можуть бути неприємними або навіть болючими, але якщо ви відчуваєте біль при зціджуванні здорової грудей за вже усталеною лактації, є привід задуматися що щось йде не так.

Переваги зціджування руками

  • не потрібно ніяких спеціальних пристосувань;
  • свобода вибору місця і часу для зціджування;
  • велика ефективність при правильно освоєної техніки зціджування;
  • показано при наявності травми сосків, які посилюються після застосування молоковідсмоктувача;
  • рекомендації ВООЗ;
  • згідно з опитуваннями деяким жінкам легше зцідити руками, так як часто молоковідсмоктувач заподіює біль;
  • при проблемах грудей викликаних лактостазом проблемні зони краще опрацьовуються саме руками;
  • рекомендовано в перші три дні після пологів при зціджуванні молозива.

Зціджування молоковідсосом

Молоковідсмоктувач – це спеціальний пристрій для зціджування молока. Головною його перевагою в порівнянні з ручним зціджуванням є економія часу. Виробники молоковідсмоктувачів радять використовувати їх тоді, коли починає стійко вироблятися молоко і встановлюється певний режим годівлі, тобто на 2-4 тижні після пологів.

В першу чергу треба завжди орієнтуватися на прикладену інструкцію. Всі викладені нижче правила носять загальний характер.

Воронка підбирається виходячи з форми і розміру грудей, так, щоб щільне її прилягання до грудей у той же час забезпечувало свободу руху соска при зціджуванні. В іншому випадку зціджування буде повільним, заподіюючи біль.
Перед зціджуванням молоковідсосом використовуємо ту ж підготовку, що й при зціджуванні руками.

Порядок дій

  1. Вимийте руки і груди. Перед початком зціджування переконайтеся, що молочні протоки не забиті, для цього обережно видавіть трохи молока з кожного соска.
  2. Для зціджування використовують стерильної молоковідсмоктувач, зібраний згідно інструкції.
  3. Сядьте зручно, трохи нахилившись вперед.
  4. Щільно притисніть воронку до грудей, так щоб під час зціджування не проникав повітря між шкірою і поверхнею воронки.
  5. Зціджування почніть з мінімальної сили вакууму. Якщо молоковідсмоктувач електричний, встановіть на найнижчий рівень тяги, якщо ручний – не тисніть на ручку молоковідсмоктувача до упору. Декілька легких рухів дозволять грудей звикнути і включити рефлекс виділення молока.
  6. Якщо у вас не виходить зцідити протягом 5 хвилин, зупиніться і повторіть спробу пізніше.
  7. Поступово збільшуйте силу тяги – до такої, при якій грудне молоко легко і швидко зціджує, але хворобливі відчуття відсутні.
  8. При успішному початку зціджування надалі час від часу змінюйте положення молоковідсмоктувача по відношенню до грудей, так молочні протоки будуть краще стимулюватися.
  9. До кінця зціджування груди стає порожньою і м’якою, цівка молока перетворюється в низку окремих крапель.
  10. Якщо при зціджуванні є хворобливі відчуття, перевірте правильність розташування грудей і соска у воронці, а саму процедуру краще перервати поки не зникнуть больові відчуття.
  11. Після зціджування молоковідсмоктувач треба помити і простерилізувати. Стерилізацію проводять або в стерилізаторі для молоковідсмоктувачів, або шляхом кип’ятіння протягом 5 хвилин. Перевагою стерилізатора порівняно із звичайним кип’ятінням є збереження стерильності протягом 6 годин.
  12. Весь процес зціджування займає близько 15 хвилин.

Краще всього, якщо одну грудь ви даєте дитині під час годування, а другу сцеживаете. Технічно одній це досить складно зробити, тому попросіть чоловіка або когось з родичів допомогти вам.

Стрес і кількість грудного молока при зціджуванні

Чому для годуючої жінки так важливо збереження спокою, сприятливий психологічний клімат в будинку і просто гарний настрій? Для відповіді на це питання важливо розуміти механізми, що запускають процес виділення молока. Головним гормоном, який регулює виділення грудного молока при грудному вигодовуванні, є окситоцин. Цей гормон запускає процес «вичавлення» молока з альвеол молочної залози – дрібних кульок, що виробляють молоко. Молоко наповнює протоки, а жінка відчуває приплив молока. Особливістю цього гормону є те, що робота його сильно залежить від навколишніх умов і стану жінки. Якщо жінка відчуває стрес, знаходиться в шумному місці то навряд чи можна очікувати, що молоко виділиться в достатній кількості. Справа в тому, що в таких ситуаціях виділяється антагоніст окситоцину – адреналін, який і знижує вироблення молока.

Є і такий психологічний момент: помічено, що якщо при зціджуванні ви спостерігаєте, наскільки наповнюється ємність для зціджування, ви ніколи не націдити багато молока. Тому постарайтеся не дивитися за набором дорогоцінних мілілітрів.

Важливо! Невдалі спроби зціджування не є показником маленького кількості молока в грудях.

Скільки молока зціджувати і як часто це робити треба

  1. Зціджуватися, з метою збільшити кількість молока треба часто, але не більше, ніж один раз на годину.
  2. Якщо ви знаходитесь далеко від дитини, не забувайте зціджуватися вночі кожні три години. Це є однією з умов збереження лактації.
  3. Щоб полегшити груди не обов’язково зціджуватися до останніх крапель, зупиніться, як тільки ви відчуєте відчуття полегшення
  4. Сцеживая молоко для годування, завершуйте процес після досягнення потрібної позначки, при необхідності використовуючи по черзі обидві груді.
  5. Якщо ви сцеживаетесь для збільшення вироблення молока, кожну груди необхідно зціджувати не менше 15 хвилин. Якщо вона стане «порожній» раніше цього терміну, то після появи відчуття порожнечі сцеживайте груди ще 2 хвилини.

Важливо! Зцідити до останньої краплі неможливо, так як молоко виробляється в грудях безперервно.

Зберігання зцідженого грудного молока

Як і будь-який харчовий продукт, у зцідженого грудного молока є свої особливості зберігання, при недотриманні яких воно не просто може втратити свої корисні властивості, але і стати шкідливим.

Ємності для зберігання грудного молока

Можуть виготовлятися з різних матеріалів, головне, щоб вони були чистими і щільно закриваються. Сучасними мамами в покупних ємностях для зберігання грудного молока високо цінується зручність і простота використання, зокрема обсяг, що відповідає одній дозі годування, наявність мірної шкали, бирки, де можна вказати дату і час зціджування. За зовнішнім виглядом це можуть бути пакети, контейнери, пляшечки. Для заморожування ідеальним варіантом є пакети, які не лопнуть при заморожуванні як скляні або пластикові ємності.

Однак не все так просто з точки зору безпеки. Найбезпечнішими для використання вважаються скляні ємності і спеціальні полімерні пакети для зберігання молока. Якщо ви все-таки зупинили свій вибір на пластикових ємностях, треба обов’язково звернути увагу на їх придатність для зберігання, заморожування та розігріву молока. Для цього необхідно визначити матеріал, з якого вони зроблені. Ця інформація, як правило, завжди міститься на дні ємності у вигляді трикутника з цифрою посередині та іншими додатковими зображеннями.

Придатність того чи іншого пластика для зберігання зцідженого грудного молока наведено в таблиці нижче.

Для зберігання зцідженого молока з усіх видів пластику краще всього віддати перевагу посуд з полікарбонату (цифра 7) і посуд з поліпропілену (цифра 5). Причому на посуді з полікарбонату обов’язково повинен стояти додатковий значок «Bіsphenol A free» або «ВРА free» або «0% ВРА». Це означає, що при виготовленні полікарбонату не використовувався бісфенол А, який має властивість при тривалому зберіганні або нагріванні переходити з пластику в продукти.
На закінчення треба сказати, що не обов’язково стерилізувати багаторазові ємності для зберігання молока. Цілком достатньо, якщо вони будуть добре вимиті вручну або в посудомийній машині. Замість використання миючого засобу можна обдати ємність окропом.

При якій температурі зберігати

Людське молоко володіє унікальною здатністю стримувати ріст бактерій тривалий час, тому якщо через 4-6 годин ви плануєте погодувати їм малюка, то не обов’язково прибирати його в холодильник, якщо звичайно в кімнаті прохолодно. Зберігання молока протягом декількох днів вимагає використання холодильника, а ще більш тривалого терміну морозильної камери.

Зразкові терміни зберігання зцідженого молока

Умови храненияСвежесцеженное молокоРазмороженное в холодильникеРазмороженное і разогретоеРазмороженное, розігріте і розпочате
Кімнатна +26-+32?З 3-4 години 0,5-1 годину До кінця годування
Кімнатна +22-+25?З 4-6 годин 1-2 години До кінця годування
Кімнатна +19-+22?З 6-10 годин 3-4 години До кінця годування
Переносний кулер або термопакет з льодом +10-+15?З 24 години 4 години Не зберігати
Холодильник 0-+4?З 6-8 днів 24 години 4 години Не зберігати
Морозилка старого зразка -10-15?З 2 тижні Не заморожувати повторно
Морозильна камера -15-18?З 3-5 місяців Не заморожувати повторно
Камера глибокого заморожування нижче -18?З 6-12 місяців Не заморожувати повторно

Заморожування грудного молока

  1. Відразу після зціджування накрийте ємність з молоком, а при використанні пакету для заморожування – видаліть звідти повітря. Ніж з меншим об’ємом повітря, буде стикатися зціджене грудне молоко, тим краще воно буде зберігатися.
  2. Зробіть на ємності позначку про дату зціджування. Грудне молоко володіє дуже цікавою властивістю – воно виробляється в даний момент іменного такого складу, який потрібен дитині. Тому використовувати його краще як можна швидше, в першу чергу порції, сцеженные раніше.
  3. Охолодіть протягом кількох годин зціджене молоко в холодильнику (+2…+4°С), а потім помістіть в морозильну камеру як можна глибше. Це робиться, щоб коливання температури при відкриванні дверцят були мінімальними.
  4. Заморожуйте невеликими порціями по 30-60 мл, якщо ви плануєте його використовувати час від часу. Систематичне годування вимагає заморожування різними обсягами: по 100-150 мл для нормального годування і більш дрібними порціями, якщо треба догодувати.
  5. Маленькі порції молока, з різних грудей сцеженные протягом доби допустимо змішувати в одну.
  6. Допускається додавати свежесцеженное молоко до замороженого менше години тому, якщо нова порція менше замороженої раніше.

Як визначити не зіпсувалося молоко

Зберігання молока впливає на його органолептичні властивості. Тому важливо відрізняти зіпсоване молоко від хорошого, змінює свої характеристики.

  1. Багато мам переживають, бачачи, що при охолодженні жирна частина молока відділяється від основної маси, і думають, що воно зіпсувалося. Це не є ознакою псування, достатньо лише перемішати молоко і воно знову набуде нормального вигляду.
  2. Іноді після розморожування молоко пахне милом або гірчить. Цей запах і смак результат дії ферменту молока ліпази, що розщеплює жири.
  3. При заморожуванні молоко набуває рожевий, блакитний або інший відтінок. Припускають, що це може бути пов’язано з дією знову ж таки тієї ж самої ліпази або з природними або штучними барвниками в їжі мами.
  4. Зіпсоване молоко має кислий запах.

Правила розморожування і підігріву молока

  1. Необхідну вам порцію замороженого молока щоб не було різкого перепаду температур спочатку на 12 годин поставте в холодильник.
  2. Після розморожування термін зберігання молоко в холодильнику 24 години.
  3. Перед годуванням, підігрійте порцію молока до температури тіла 36-37°С. Для цього помістіть пляшечку з розмороженим холодним молоком в посуд з теплою, але не гарячою водою, або поставте під кран з теплою водою, періодично струшуючи.
  4. Перед тим як дати дитині молоко перевірте його температуру, капнувши трохи на внутрішню частину зап’ястя. Перевірка не потрібно, якщо ви використовуєте підігрівач для пляшечок.
  5. Мікрохвильова піч і плита не підходять для розігріву молока, так як нагрівають молоко нерівномірно, створюючи «гарячі зони», де руйнуються цінні компоненти.
  6. Не заморожуйте повторно вже розморожене або якось підігріте молоко.

Що робити, якщо малюк відмовляється їсти розморожене молоко

Зверніть увагу на те, чи дотримуєтеся ви правила заморожування молока.
Якщо це не допомагає, перед заморожування пастеризують молоко на водяній бані при температурі 62,5?З (поява перших бульбашок в каструльці), щоб деактивувати ліпазу. До кипіння не доводите. Після цього швидко охолодіть і заморозьте. Звичайно це зруйнує багато цінні компоненти, але все одно таке молоко корисніше буде суміші.

Види молоковідсмоктувачів

Види молоковідсмоктувачів за механізмом дії поділяються на механічні та електричні. Вдосконалені моделі молоковідсмоктувачів мають двофазні режими зціджування. Спочатку молочна залоза піддається м’якому і швидкого впливу, стимулюючого виділення молока, а потім починається повільне і глибоке зціджування молока.

Дізнатися ціни на молоковідсмоктувачі в інтернет магазині Акушерство

Механічні молоковідсмоктувачі

Рушійною силою, що створює вакуум у таких молокоотсосах є механічні зусилля на частини пристрою, що виробляє жінка.

Плюси

  • низька ціна;
  • не потрібно джерело живлення;
  • не створює зайвого шуму;
  • сила зціджування регулюється самою жінкою в залежності від її відчуттів;
  • всі частини можна мити і стерилізувати.

Мінуси

  • час економиться незначно з – за повільної роботи;
  • при довгому використанні відчувається втома в руках;
  • недовговічність деяких моделей.

Незважаючи на всі мінуси механічних молоковідсмоктувачів, якщо характер зціджування епізодичний 1-2 рази в день, ці моделі цілком вам підійдуть.

Шприцевий молоковідсмоктувач

  1. Помповий молоковідсмоктувач. Це самий простий і недорогий вид молоковідсмоктувача. Складається з насадки для грудей і гумової груші (помпи). При зціджуванні обидві руки зайняті: одна рука натискає на помпу створюючи вакуум, викликаючи прилив молока, а друга притискає пристрій до грудей. Молоко при цьому надходить в помпу, по мірі наповнення якої його треба зливати в пляшечку. Удосконаленою різновидом помпової молоковідсмоктувача є молоковідсмоктувач з грушею, з’єднаної за допомогою шланга з пляшкою.
  2. Шприцевий молоковідсмоктувач. Складається з двох вкладених в один-одного циліндрів. На кінці одного з них є воронка, яка прилягає до соска. Рухом циліндрів відносно один одного як у шприці створюється вакуум і молоко витягується з грудей.
  3. Поршневий молоковідсмоктувач. Також як і помповий молоковідсмоктувач складається з трьох частин: силіконової насадки на груди, механічної частини і пляшечки. Механічна частина в даному випадку являє собою важіль. Щільно притискаючи молоковідсмоктувач до грудей і, працюючи важелем, домагаються зціджування молока з грудей.

Електричні молоковідсмоктувачі

В електричних молокоотсосах рушійною силою зціджування є електрика, забезпечує роботу моторчика, що створює вакуум. Жінці залишається тільки натиснути на кнопку.

Плюси

  • швидкий збір молока;
  • різні за силою режими зціджування;
  • підходить для регулярного зціджування.

Мінуси

  • висока ціна;
  • створює багато шуму.

Високотехнологічної різновидом електричного молоковідсмоктувача є електронний молоковідсмоктувач. Додатково до наявних можливостей електричного молоковідсмоктувача тут додаються електронна пам’ять, здатна запам’ятовувати індивідуальний режим зціджування і відтворювати його при подальшому використанні приладу. Одночасно при зціджуванні відбувається масаж грудей, поліпшує просування молока по протоках тим самим він максимально імітує процес смоктання немовляти. Деякі моделі навіть не вимагають підтримки руками. Електронні молоковідсмоктувачі досить дороги, краще, якщо брати їх напрокат.

Комплектація молоковідсмоктувачів

Додатково до молокоотсоса можна придбати запасні контейнери для зберігання молока, пакети для заморозки Передбачені різні за матеріалом виготовлення і діаметру воронки для грудей. Все це продається і у вже готових наборах.