Дитячі соєві суміші при атопічному дерматиті: склад, види

До того моменту як суміші на основі гідролізатів білка і суміші на основі синтетичних амінокислот отримали своє схвалення для годування дітей раннього віку, соєві суміші були єдиним видом лікувального харчування для дітей з білковим компонентом, відмінним від білка коров’ячого молока. Сьогодні цей вид харчування продовжує зберігати свою актуальність.

Склад соєвих сумішей

Соєві суміші – це лікувальні суміші на основі ізоляту соєвого білка, отриманого з соєвих бобів, які не повинні бути генно-модифікованими. Ця заборона встановлено технічним регламентом митного союзу ТР ТЗ 021/2011 «ПРО безпеку харчової продукції» для продуктів дитячого харчування і продукції для вагітних і годуючих жінок та його виконання контролюється на державному рівні і Загальнонаціональної асоціації генетичної безпеки (ОАГБ).

Ізолят соєвого білка – це найбільш очищена форма соєвих білків. Його виробляє з очищених від оболонки і знежирених соєвих бобів шляхом видалення небілкових сполук, до змісту білка 90-92%. Перед додаванням у суміш соєвий ізолят додатково збагачують кальцієм і лецитинируют. Соєвий білок у порівнянні з ідеальним для людини білком, встановленим стандартом ФАО/ВООЗ, відрізняється підвищеним змістом практично всіх незамінних амінокислот. Не вистачає в ньому лише метіоніну. У зв’язку з цим, біологічну цінність соєвого білка обов’язково підвищують за рахунок введення метіоніну. Жировий компонент соєвих сумішей складається з суміші рослинних жирів, а в якості вуглеводного компонента може міститися мальтодекстрин, гідролізований кукурудзяний крохмаль, сироп глюкози.

Важливо! Суміші на основі сої є безмолочными безлактозными сумішами, але не відносяться до гіпоалергенним сумішей, так як можуть викликати алергію на соєвий білок.

Всі суміші на основі ізоляту соєвого білка збагачені вітамінно-мінеральним комплексом і відносяться до адаптованих сумішей, призначених для годування дитини з народження до 12 місяців.

Детальніше про безлактозных і гіпоалергенних сумішах читайте у цих статтях.

Відмінність кількісного складу соєвих сумішей від молочних

Порівняльний аналіз вимог по складу на 100 мл готової суміші, що пред’являються для адаптованих молочних сумішей, призначених для дітей від народження до 12 місяців (ТР ТЗ 033/2013 «ПРО безпеку молока та молочної продукції») і суміші на основі ізоляту соєвого білка для дітей раннього віку (ТР ТЗ 027/2012 «ПРО безпеку окремих видів спеціалізованої харчової продукції, в тому числі дієтичного лікувального профілактичного та дієтичного харчування») наведено в таблиці.

ПоказательАдаптированные молочні суміші для дітей від народження до 12 месяцевАдаптированные суміші на основі ізоляту соєвого білка
Білок, г 1,2-2,1 1,5-2,0
Таурин, мг, не більше 8,0 4,5-5,5
Метіонін, мг окремо не пойменований 25-35
Жир, г 3,0-3,8 3,0-3,8
Лінолева кислота, % від жирних кислот, не менше 14-20 Чотирнадцять
Лінолева кислота, мг, не менше 400-800 Чотириста
Вуглеводи, г 6,5-8,0 6,5-8,0
Лактоза, % від загальної кількості вуглеводів, не менше 65,0 відсутній
Кальцій, мг 40-90 45-75
Фосфор, мг 20-60 25-50
Калій, мг 40-80 50-80
Натрій, мг 15-30 20-32
Магній, мг 4-10 4-8
Мідь, мкг 30-100 40-100
Марганець, мкг 1-30 не пойменований
Залізо, мг 0,6-1,0 0,6-1,4
Цинк, мг 0,3-1,0 0,4-1,0
Хлориди, мг 30-80 не пойменовані
Йод, мкг 5-35 не пойменований
Селен, мкг 1-4 не пойменований
Вітамін А, мкг-екв 40-100 50-80
Вітамін Е, мг 0,4-1,2 0,5-1,5
Вітамін D, мкг 0,8-2,1 0,8-1,2
Вітамін До, мкг 2,5-17,0 2,5-10,0
Вітамін В1, мг 0,04-0,21 0,03-0,06
Вітамін В2, мг 0,05-0,28 0,06-0,1
Вітамін В6, мг 0,03-0,12 0,03-0,07
Вітамін Вс, мкг 6-35 6-15
Вітамін В12, мкг 0,15-0,3 0,15-0,3
Пантотенова кислота, мг 0,27-1,4 не поименована
Вітамін РР, мг 0,3-1,0 0,4-0,8
Вітамін С, мг 5,5-15,0 6,0-15,0
Інозит, мг 2,0-28,0 не пойменований
Холін, мг 5,0-35,0 не пойменований
Біотин, мкг 1,0-4,0 не пойменований
Купити карнітин, мг, не більше 2,0 (при внесенні) 1,0-2,0
Лютеїн, мкг, не більше 25,0 (при внесенні) не пойменований
Нуклеотиди, мг, не більше 3,5 (при внесенні) не пойменовані

Види соєвих сумішей

НазваниеВнешний видКраткая характеристика складу і примененияЦена, руб.
«Нутрілак соя», 350 г Білок представлений изолятом соєвого білка, вуглеводи – глюкозным сиропом. Для дітей з непереносимістю білків коров’ячого молока, лактози, галактоземии, алергії на глютен. Чотириста п’ятнадцять
«Сімілак Изомил» , 400 г Білок представлений изолятом соєвого білка, вуглеводи – гідролізованим кукурудзяним крохмалем. Немає пальмової олії. Містить поліненасичені жирні кислоти: докозагексаеновую, лінолеву, ліноленову, арахідонову. Лютеїн і пребіотики. Для дітей з алергією на білки коров’ячого молока та непереносимістю лактози. П’ятсот п’ятдесят вісім
«Нутрилон соя», 400 г Білок представлений изолятом соєвого білка, вуглеводи – мальтодекстрином. Містить поліненасичені жирні кислоти (лінолеву, ліноленову. Для дітей з алергією на білки коров’ячого молока та непереносимістю лактози, після хірургічних втручань. Сімсот двадцять сім
«Фрисосой», 400 г Білок представлений изолятом соєвого білка, вуглеводи – сиропом глюкози. Містить поліненасичені жирні кислоти (лінолеву, ліноленову. Нуклеотиди. Для дітей з алергією на білки коров’ячого молока та непереносимістю лактози. П’ятсот дев’яносто шість
«Хумана СЛ», 500 г Білок представлений изолятом соєвого білка, вуглеводи – сиропом глюкози. Містить поліненасичені жирні кислоти (лінолеву, ліноленову. Для дітей з алергією на білки коров’ячого молока, непереносимістю лактози, фруктози, сахарози. Сімсот двадцять два
«Беллакт соя», 400 г Білок представлений изолятом соєвого білка, вуглеводи – мальтодекстрином. Містить поліненасичені жирні кислоти: докозагексаеновую, лінолеву, ліноленову, арахідонову. Чотириста

Коли призначають соєві суміші

Оскільки суміші на основі сої не містять молочних білків, лактози і глютену вони можуть застосовуватися в якості лікувального харчування в ряді випадків:

  • атопічний дерматит, викликаний непереносимістю білків коров’ячого або козячого молока;
  • первинна (галактоземія) і вторинна лактазна недостатність;
  • алергія на глютен (целіакія).

Призначення сумішей на основі сої має свої особливості та обмеження:

  • відсутність алергії на білки бобових культур у найближчих родичів дитини;
  • вік дитини 5-6 місяців;
  • повне виключення молочних продуктів (у тому числі кисломолочних і вершкового масла);
  • спостереження за реакцією дитини (шкірні зміни, блювання, зригування, діарея).
  • соєві суміші вводяться в раціон дитини поступово, протягом 5-7 днів;
  • лікувальний ефект від використання соєвих сумішей слід очікувати не раніше ніж через 3-4 тижні після початку їх використання;
  • курс лікування в середньому становить 3-6 місяців.

Міфи про соєвих сумішах і сої в дитячому харчуванні

  1. Соєві суміші містять ГМО. Цей міф був спростований в самому початку статті, де говорилося про те, що в соєвих сумішах, як і у всьому дитячому харчуванні, використання генно-модифированных бобів сої заборонено.
  2. Соєві суміші недостатньо поживні. Сучасні соєві суміші — це продукти харчування, які не поступаються молочним сумішам за своєю поживністю, так як містять всі необхідні речовини для нормального росту і розвитку дитини.
  3. Білок сої погано засвоюється організмом, і його вводять свідомо більше, ніж потрібно. Засвоюваність соєвого ізоляту дітьми досягає 95% і практично не поступається молочних білків, тому підвищувати необхідне для малюка вміст білка в суміші немає необхідності. Єдиним обов’язковою вимогою порівняно із звичайними сумішами є збільшення мінімальної кількості білка в суміші. У чому розповсюдження такої думки пов’язано з наявністю в соєвих бобах антиживильних речовин, зокрема інгібітору трипсину, здатної блокувати фермент трипсин, що розщеплює білок в організмі людини, що веде до низької засвоюваності білка. Ізолят соєвого білка, що виробляється промисловістю, повністю позбавлений інгібітору трипсину, а значить, ніщо не заважає білку сої засвоюватися організмом.
  4. Мікроелементи суміші погано засвоюються. Особливістю сої є те, що фосфор у ній міститься у складі фитиновой кислоти, здатної утворювати важко розчинні солі – фітати з біологічно важливими мікроелементами (залізо, мідь, молібден, марганець) і заважати всмоктуванню та засвоєнню. Однак сучасні технології одержання соєвого ізоляту дозволяють практично повністю очистити його від фітатов і фитиновой кислоти, позбавляючи від необхідності додавати мікроелементи в надлишку. Виняток становить залізо, яке дозволено додавати в більшій кількості, ніж у звичайні суміші, але це швидше особливість не конкретно соєвих сумішей, а всіх лікувальних і лікувально-профілактичних сумішей.
  5. Соєві суміші можуть викликати метеоризм та діарею. Справа в тому, що в соєвих бобах досить багато труднопереваріваемий вуглеводів (рафінози і стахіози), які, потрапляючи в кишечник, стимулюють розвиток мікрофлори, викликаючи метеоризм і здуття. Ізоляти соєвого білка в процесі обробки втрачають ці вуглеводи і не здатні викликати нічого подібного.
  6. Надають несприятливий вплив на репродуктивне розвиток дитини. Таку думку з’явилося у зв’язку з наявністю в сої рослинних фітоестрогенів, що володіють подібними властивостями з естрогенами (жіночими статевими гормонами). Вивчення маркерів статевого дозрівання грудних дітей (щільність кісткової тканини і метаболічні маркери) продемонструвало відсутність гормональних ефектів при годуванні дітей соєвими сумішами. Це обумовлено тим, що активність фітоестрогенів незрівнянно нижче, ніж естрогенів і для отримання відчутного гормонального ефекту необхідна їх висока концентрація.
  7. Соєві суміші здатні сповільнювати розумовий розвиток. Цей міф виник після спостережень за групою дорослих людей, що вживали тофу протягом близько 20 років, в результаті чого було відзначено зниження їх когнітивних здібностей до 71-93 років їх життя. Однак короткострокові дослідження спростували таку взаємозв’язок. Набагато більш вірогідним поясненням зниження когнітивних здібностей був похилий вік випробовуваних.
  8. Можуть викликати дефіцит йоду в організмі. Дійсно, на початку 20 століття, коли соєві суміші тільки почали застосовуватися, така проблема існувала. Сучасні суміші не викликають йододефіциту, так як збагачені достатнім для дитини кількістю йоду.
  9. Соєві суміші виготовляються на соєвому молоці. Соєве молоко-це не одне і те ж, що ізолят соєвого білка. Спочатку соєве молоко – це рідкий продукт, одержуваний замочуванням подрібнених соєвих бобів у воді з наступним відділенням отриманого рідкого екстракту, який може бути висушений до сухого стану. Соєве молоко має багато домішок і в сухому вигляді містить всього 46% білка проти 90-92% його вмісту в ізоляту. Таким чином, в основі білкового компонента всіх соєвих сумішей лежить не соєве молоко, а соєвий ізолят.
  10. Соєвий лецитин в дитячих сумішах шкідливий. Лецитин – речовина, що відноситься до фосфоліпідів. Це природний компонент жіночого молока, грає важливу роль при формуванні центральної і периферичної нервової системи, сприяє засвоєнню вітамінів А, К, Е, D, який впливає на жировий обмін, стимулює утворення гемоглобіну і володіє іншими важливими функціями. Рослинний лецитин більш ефективний, ніж тваринний, а соєва олія є найбільш багатим його джерелом. У промисловості широко використовуються його емульгуючі властивості, що особливо важливо при розчиненні дитячої суміші у воді. Побоювання батьків з приводу знаходження соєвого лецитину в дитячій суміші пов’язані головним чином з можливим вилученням з генетично модифікованої сої, що є необґрунтованим з причини заборони її використання в дитячому харчуванні.
  11. Соєва олія в дитячих сумішах може бути генетично модифікованим. Джерелом трансгенів є білок, а соєва олія білка не містить, тому генетично модифікованим бути не може. У зв’язку з цим воно не підлягає експертизі на предмет вмісту ГМ джерел і обов’язковому маркуванню.